Boli sme na Svetových dňoch mládeže!

Vytvorené

Stretli sme sa s pápežom! A ako bonus sme navštívili Portugalsko.

Je to už viac ako týždeň, čo vyvrcholilo stretnutie mladých s pápežom, ktoré sa tentokrát konalo v Lisabone.

Aj keď mnohí z našej diecézy si zvolilo individálnu prepravu, našlo sa mnoho odvážlivcov, ktorí sa spolu s nami na túto ďalekú cestu vybrali autobusom. Po ceste sme prespali v Nimes, kde sme stihli i čo, to pozrieť v meste. Nedeľu sme slávili naozaj slávnostne – v Lurdoch, kde sme úplným zázrakom mali spoločnú sv. omšu v hlavnej bazilike a stihli sme i sviečkový sprievod spojený s modlitbou ruženca.

Pred samotnými Svetovými dňami mládeže sme strávili prípravný týždeň v diecéze Porto. Mladí z našej arcidiecézy strávili tento týždeň v dvoch farnostiach. Esmoriz a Maia sa stali na tento čas pre nás novým domovom, a portugalské rodiny nás prijali s veľkou otvorenosťou a láskou. Okrem veľkej srdečnosti sme mohli lepšie spoznať miestnu kultúru, naučiť sa portugalské tance, zistíť ako sa vyrábajú sudy na portské víno, či vyskúšať si surfovanie. Okrem toho sme mohli lepšie spoznať samotné Porto, či zúčastniť sa na rôznych diskusiách, katechézach, koncertoch a modlitbách po celom Porte.Tento týždeň vyvrcholil diecéznym stretnutím v Porte, kde okrem slávnostnej sv. omše čakal pútnikov bohatý program v podobe mnohých koncertov.

Kým sme sa presunuli do Lisabonu, čakala nás ešte krátka zastávka vo Fatime. Tam už bola cítiť atmosféra Svetových dní mládeže naplno. Už aj tak vyťažené pútnické miesto bolo priam preplnené pútnikmi. Po krátkej zastávke však už naše kroky (či skôr kolesá autobusu) smerovali už priamo do Lisabonu.

V Lisabone sme okrem spoznávania mesta mohli zažiť naozaj bohatý program. Prvé tri dni boli pre Slovákov pripravené slovenské katechézy, kde mohli mladí klásť otázky otcom biskupom, vypočuť si svedectvá, či krátke zamyslenia. Katechézu sme vždy ukončili spoločnou sv. omšou.

Medzinárodný program odštartovala úvodná sv. omša. Následne, po príchode pápeža Františka nasledoval otvárací ceremoniál a silným momentom bola spoločná krížová cesta.

Vyvrcholením už tradične bolo spoločné putovanie, večerná vigília a následne záverečná sv. omša. Príhovory pápeža Františka, energia mladých z rôznych kútov sveta a spoločná modlitba boli naozaj silným zážitkom na celý život.

Pre našich pútnikov však týmto cesta nekončila. Po ceste naspäť sme navštívili španielsku Zaragozu a francúzske Nice. Domov sme tak dorazili až po troch dňoch náročnej cesty autobusom. Napriek mnohým ťažkostiam a únave si však z Portugalska prinášame mnoho krásnych a vzácnych momentov, na ktoré budeme ešte dlho spomínať.

Už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie mládeže, ktoré bude v Južnej Kórei! Predtým nás ale čaká mnoho ďalších stretnutí, napríklad tento rok nás čaká ešte diecézne stretnutie mládeže Cliptime!


Príspevok nemá žiadne komentáre.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.